Choď na obsah Choď na menu
 


             Vidlový hrebeň

vidlovy-600.jpg

 

Vínimočná horolezecká hrebeňová túra medzi Lomnickým  a Kežmarským štítom.  Fantastický, exponovaný a dlhý hrebeň do IV. stupňa obtiažnosti. Na Veľkej Vidlovej veži je ešte pozostatok kríža, ktorý tam vyniesli pri natáčaní kultového filmu Medená veža. Táto túra si vyžaduje od dobrej kondície, skúseností s lezením a zlanovaním, dobrej koordinácie vo vysokohorskom teréne až po dobré počasie. Výstup je možný začať z Lomnického alebo Kežmarského štítu.

Video z výstupu

 

 

              Hrebeň Ošarpancov

osarpanec-600.jpg

Výstup sa začína strmým komínom v peknej skale a pokračuje nádherným platňovým lezením. Táto cesta obsahuje vštky druhy tradičného tatranského lezenia - komínové, platňové, hrebeňové. Tento výstup odporúčam všetkým, ktorí sa chcú zoznámiť s horolezectvom v Tatrách.

Video z výstupu

 

 

Žabí kôň Hrebeňom 

 

Lezenie po nesmierne ostrom a exponovanom hlavnom hrebeni Vysokých Tatier. Táto cesta sa nazýva aj „Horolezecká maturita”, patrila k výstupom, ktoré začínajúci lezci pod dohľadom skúsenejších museli absolvovať, aby sa stali horolezcami. Lezenie po tomto hrebeni patrí k nezabudnuteľným zážitkom.

 

Východisko: Popradské pleso

 

Výstup pre 2 osoby

 

zabi-kon.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ganek cez Pustú lávku a traverz Galérie Ganku 

 

Náročný výstup ako svojou dĺžkou aj obtiažnosťou. Vhodný pre všetkých, ktorí chcú siahnuť hlbšie do svojich fyzických aj psychických možností. Blízkosť horolezcami obávanej Galérie Ganku nenechá nikoho chladným. Je to túra, na ktorú sa len tak nezabúda.

 

Východisko: Popradské pleso alebo chata pod Rysmi

 

 

Výstup pre 2 osoby

ganek4.jpg

ganek5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baranie rohy + Ľadové štíty 

 

Z chaty pri Zelenom plese vystúpime na Baranie Rohy, zostúpime do Malej Studenej doliny odkiaľ vystúpime cez Koňa na Veľký a Malý Ľadový štít a pokračujeme do Sedielka. Najkrajšou časťou túry je jednoznačne hrebeňové lezenie medzi Veľkým a Malým Ľadovým štítom, je to exponované lezenie v nádhernej pevnej skale. Výstup odporúčam všetkým s výbornou kondíciou, ktorí chcú v rámci jedného dňa vystúpiť na niekoľko vrcholov. Je to vlastne spojenie dvoch samotných túr.

 

Východisko: Chata pri Zelenom plese, zostup Téryho chata

 

Výstup pre 2 osoby

 

baranie-sedlo.jpg

baranie-rohy---vrchol.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kežmarský štít cez Nemecký rebrík a Malý Kežmarský štít 

 

Výstup sa začína na chate pri Zelenom plese, na Malý Kežmarský štít vystúpime cez Nemecký rebrík a odtiaľ po hrebeni na Kežmarský štít. Zostúpime na Skalnaté pleso. Tento výstup je fascinujúci už len tým, že budeme liezť v najvyššej tatranskej stene – 900m vysokej stene Malého Kežmarského štítu. Rešpekt vzbudzujúca severná stena týčiaca sa nad Brnčalovou chatou je naozaj výzvou.

 

Východisko: Chata pri Zelenom plese, zostup na Skalnaté pleso

 

Výstup pre 2 osoby

Východný, Prostredný a Veľký Mengusovský štít 

 

Veľmi dlhá ale nádherná túra, určená najmä pre tých, ktorí by chceli spoznať aj Poľskú časť Tatier.  Výstup vedie exponovaným hrebeňom a túra zahŕňa niekoľko veľmi zaujímavých lezeckých úsekov, ale jednoznačne najkrajšie sú výhľady na Morskie Oko a Czarny Staw.

 

Východisko: Popradské pleso

 

Výstup pre 2 osoby

 

velky-mengusovsky-stit.jpg

 

velky-mengusovsky-stit2.jpg