Choď na obsah Choď na menu
 


Výstup na Gerlachovský štít video-gerlach.jpg

 

 

Keď nie ste ubytovaní na Sliezskom Dome, tak sa stretávame v Tatranskej Polianke, kde si na parkovisku necháme vlastné autá. Na Sliezsky Dom ideme autom objednaným z hotela alebo autom s povolením z Národného parku na vstup. Obvyklý čas na vývoz v lete je o piatej hodine ráno. Na jar a jeseň o šiestej. Na výstup dostanete od horského vodcu sedací úväz a prilbu. Väčšinou sa hore ide Velickým žlabom a zostupuje sa Batizovským žlabom a naspäť magistrálou na Sliezsky Dom. Pod stenou sa naväzujeme na lano a celý výstup aj zostup ideme naviazaní na lane. Za horších podmienok, keď je čerstvo nasnežené alebo mokro, tak sa vystupuje aj zostupuje Batizovským žlabom, lebo tento výstup je priamy, bez exponovaných traverzov. Velický aj Batizovský žlab sa začína tzv. próbou, to je skalný úsek obtiažnosti I. Reťaze na strmých úsekoch už pár rokov nie sú okrem krátkej časti pod vrcholom Gerlachovského štítu. Na výstupe je vhodné mať so sebou v batohu vodu alebo čaj, niečo na jedenie, bundu proti dažďu, čiapku a rukavice. Na obutie celé vibramy.

 

V zime alebo v zimných podmienkach dostanete na výstup okrem prilby a sedacieho úväzu aj mačky a cepín.

 

gerlach---velicka-dolina.jpg

gerlach-vrchol.jpg

gerlach---zostup.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstup na Gerlach cez Kotlový štít – výstup na dva štíty cez 2600 m n.m

Video z výstupu na Gerlachovský štít cez Kotlový štítVariant klasickej cesty, kde vystúpime pekným exponovaným hrebeňom na Kotlový štít, z Kotlového štítu sa vrátime späť na normálku a pokračujeme na Gerlach. Z Kotlového štítu je veľmi pekný výhľad na Gerlachovský štít, hrebeňové lezenie zahŕňa niekoľko veľmi pekných exponovaných úsekov v pevnej skale. Výstup pre 2 osoby.

 

 

Gerlach cez Kotlový štít

Gerlach cez Kotlový štít

Gerlach cez Kotlový štít

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerlachovský štít - Martinka

Krásny dlhý výstup po hrebeni. Výstup začína z Polského hrebeňa ďalej cez Velický a Litvorový štít, Litvorové veže, Lavínovú vežu a štít a Zadný Gerlach na vrchol. Výstup je exponovaný, a je tam niekoľko miest v III. stupni obtiažnosti. Výstup pre 2 osoby.

 

 

Gerlachovský štít - Tatarkova cesta

Výstup začína tzv. Tatarkovou próbou, je to úsek odistený reťazami a kramľami, ďalej sa ide kuloárom pod Zadný Gerlach a po hrebeni na vrchol. Výstup je exponovaný, s dlhšími lezeckými úsekmi v II. stupni obtiažnosti. Je vhodný pre skúsenejších turistov. Výstup pre 2 osoby.

 

tatarkova-proba.jpg

Gerlach-tatarkova-cesta.jpg