Choď na obsah Choď na menu
 


Výstup na Vysokú - klasická cesta

Východiskom na túru je Popradské pleso. Na ubytovanie sú tu dve chaty. Chata pri Popradskom plese alebo Majláthova chata. Na Popradské pleso sa dá prísť aj peši zo Štrbského plesa alebo zo zastávky električky Popradské pleso, kde je aj strážené parkovisko.

Od Popradského plesa sa ide Zlomiskovou dolinou. V Zlomiskách nie je značený turistický chodník. Chodníkom vystupujeme okolo Ošarpancov, kde sú nadherné platňové horolezecké výstupy. Výstupová cesta sa nachádza vpravo od centrálneho žľabu z Vysokej. Pod pilierom sa naviažeme na lano. Lezieme hore pilierom a na konci pretraverzujeme na vyšší vrchol Vysokej. Zostupujeme traverzom popod Český štít do Kohútika a reťazou zabezpečeným zostupom do Sedla Váha a ku chate pod Rysmi. Značkovaným chodníkom sa vrátime na Popradské pleso.

Výstup je vhodný aj na zimu. Od horského vodcu dostanete na výstup mačky a cepín. Za dobrých snehových podmienok je to nádherná skialpinistická túra. Je potrebné mať skialpinistické vybavenie a lavínový hľadač. Veci si je možné aj zapožičať.

vysoka-1.jpgvysoka-4.jpgvysoka-3.jpg

 

Koruna Vysokej

Z Popradského plesa ideme Zlomiskovou dolinou pod Vysokú. Najprv vystúpime do Dračieho sedla a na Dračí štít. Vrátime sa späť do sedla a pokračujeme k JV vrcholu. Z JV vrcholu vystúpime aj na JZ vrchol. JZ vrchol je hlavný a je tam vrcholová kniha a kríž. Cestou späť ešte pred Kohútikom vystúpime na Český štít. Vysoká je považovaná za najkrajší štít Tatier.video-vysoka-draci-stit-cesky-stit.jpg

 

Na výstupe je vhodné mať so sebou v batohu vodu alebo čaj, niečo na jedenie, bundu proti dažďu, čiapku a rukavice. Na obutie celé vibramy. Od horského vodcu dostanete na výstup sedací úväz a prilbu.