Choď na obsah Choď na menu
 


Výstup na Lomnický štít - ferrata video-lomnicky-stit.jpg

Výstup ferratou je krásny veľmi exponovaný výstup, veľmi podobný ťažkým alpským ferratám. Výstup začína v Lomnickom sedle, kam sa vyvezieme lanovkou. Maximálne pre 2 osoby.

 

lomnicky-stit---ferrata.jpgvystup-na-lomnicky-stit-ferratou.jpgferrata---lomnicky-stit.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstup na Lomnický štít

Výstup normálkou sa začína v Lomnickom sedle, kde sa dostaneme zo Skalnatého plesa sedačkovou lanovkou. Na Skalnaté pleso môžeme prísť peši z Hrebienka alebo kabínkovou lanovkou z Tatranskej Lomnice. Keď ideme lanovkou tak sa stretávame o ôsmej hodine v Tatranskej Lomnici pri lanovke, a keď peši tak o šiestej v Starom Smokovci pri stanici pozemnej lanovky odkiaľ ideme peši na Hrebienok a ďalej na Skalnaté pleso.

Z Lomnického sedla ideme pod stenu, kde si oblečieme sedacie úväzy, nasadíme prilby a naviažeme sa na lano. Po ceste nás čakajú úseky zabezpečené reťazami na vrchol, kde je horná stanica lanovky a reštaurácia. Je tam aj meteorologická stanica a astronomické pracovisko SAV. Návrat je tou istou cestou na Skalnaté pleso. Výstup je medzi ostatnými výstupmi menej náročný.

Na výstupe je vhodné mať so sebou v batohu vodu alebo čaj, niečo na jedenie, bundu proti dažďu, čiapku a rukavice. Na obutie celé vibramy. Od horského vodcu dostanete na výstup sedací úväz a prilbu.

Tento výstup je možné uskutočniť aj v zime, najlepšie keď premávajú lanovky. Na túru od horského vodcu dostanete cepín a mačky. V zime je výstup pre 2 osoby. Je to možné skombinovať aj so zlyžovaním z Lomnického sedla.

vystup-na-lomnicky-stit.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstup na Lomnický štít Jordánovou cestou

Obvykle sa stretávame na Téryho chate. Keď máte výbornú kondíciu tak je možné ísť peši zo Starého Smokovca, ale začína sa ešte potme. Z chaty ideme okolo Spišského plesa pod stenu, kde sa naviažeme na lano. Žľabom vystúpime do Jordánovej štrbiny, odkiaľ je výhľad do Medenej kotliny a doliny Bielej Vody. Výstup pokračuje obchádzaním veží na hrebeni do Sedla pod Lomnickým štítom, s výhľadom do západnej steny Lomnického štítu, kde sú známe horolezecké cesty ako napr. Hokejka. Pokračuje sa exponovaným hrebeňom zabezpečeným kramľami a reťazami na vrchol. Zostup normálkou do Lomnického sedla a sedačkovou lanovkou na Skalnaté pleso. Obtiažnosť výstupu je II. Pre mňa osobne je to jeden z najkrajších výstupov.

Na výstupe je vhodné mať so sebou v batohu vodu alebo čaj, niečo na jedenie, bundu proti dažďu, čiapku a rukavice. Na obutie celé vibramy. Od horského vodcu dostanete na výstup sedací úväz a prilbu.

lomnicky-stit-jordanka.jpg

lomnicky-stit-jordanova-cesta.jpg